top of page

Tomten

I början av 1800-talet var det julbocken som kom med gåvor till stugorna. Men när jultomten kom in i slutet på 1800-talet så glömdes julbocken bort. Det var främst Viktor Rydberg med sin dikt "Tomten" som publicerades i "Ny Illustrerad Tidning" från 1881 och Jenny Nyströms målningar på vykort som har skapat vår bild av tomten.

"Midvinternattens köld är hård, stjernorna gnistra och glimma. Alla sofva i enslig gård djupt under midnatts timma. Månen vandrar sin tysta ban, snön lyser hvit på fur och gran, snön lyser hvit på taken. Endast tomten är vaken."

Dikt av Viktor Rydberg

Gamla sägner om tomten berättar om att han vaktade gårdar och hus från ont och om man behandlade honom väl, till exempel som att sätta ut gröt med en klick smör i så såg han till att gårdens folk och boskap mådde bra. Blev han inte väl behandlad av folket på gården, kunde han straffa dem med olyckor. Det var väldigt skrockfulla under den här tiden men en viss del av det lever kvar än idag, som att sätta ut gröt till tomten. Det skrevs också önskelistor till tomten, så här kan en önskelista se ut idag:

Kära Tomten i år önskar jag mig,

Ett fett bankkonto och en smal fin kropp,

Var snäll och inte blanda ihop det, som du gjorde i fjol.

bottom of page