top of page

Koppar i Sverige från 1600-tal fram till slutet på 1800-talet.


Stora Kopparberget i Falun som ligger i Dalarna har det pågått gruvverksamhet ända sedan 1200-talet. Dock hade Stora Kopparbergets gruva sin storhetstid under större delen av 1600-talet då man bröt malm på ca 3000ton/år, kopparn var landets viktigaste exportvara. Koppar har haft en stor betydelse för den svenska historien och hjälpt till att bygga upp landet ekonomiskt under 1600-tal och 1700-tal. Idag läggs inget större värde på kopparen om det inte är föremål från 1700-talet eller tidigare, men om du har en kaffepanna i koppar, så kan du tänka på att den kan vara flera hundra år gammal. Det karaktäristiska draget för 1700-talspannor är att de är ovala och långa och har kraftiga hankfästen, medan de tidiga 1800-talspannorna är runda. Piparna på båda modellerna är fastsatta med klamrar och slaglod. Det är det som visar sig som en ojämn, gulaktig rand runt pipen. Det är ett resultat av den gula lödmetallen och flikarna efter kopparplåten, som klippts upp för att de ska klamra om varandra före lödning. De senare modellerna av 1800-talspannorna har en kant runt pipens fäste och efter 1840 förekommer inte längre metoden med löd tråd och klamrar. En annan detalj, som kan vara intressant för dig som vill tidsbestämma dina kopparpannor, är att innan 1870 så tillverkade kopparslagarna själva sina nitar av rullad kopparplåt. Detta innebär att man i de gamla nitarna ser ringarna efter kopparremsan. Däremot är nitarna efter 1870 är helt massiva till följd av att de då började tillverkas industriellt. Även järnspisen gjorde sitt intåg i Sverige 1870, vilket också innebär en förändring i utseendet på kopparpannorna. Innan 1870 kokade man sitt kaffe över öppen eld och då var pannorna försedda med tre ben. Men med järnspisens genombrott, försågs pannorna med en fals, som gjorde att man kunde ställa pannan på en av spisringarna. När det gäller att putsa och polera sina kopparföremål finns det några olika sätt.

1. Häll hett vatten i diskhon och tillsätt 2 matskedar citronsyra och 2 matskedar tvättmedel. Diska dina kopparföremål med en vanlig diskborste. Kopparen kan vid behov ligga en hel natt i lösningen innan du tar upp den, sköljer och torkar. 2. Det är inte alltid man vill ha en spegelblank yta på sina kopparföremål, utan på vissa kopparföremål kanske du vill behålla den naturliga patina. Kopparen kan ha fläckar som du ändå vill ta bort. Då rör du ihop 1 matsked salt med 1 matsked ättika och 2,5 deciliter hett vatten. Använd en trasa av grovt tyg och putsa försiktigt med lösningen på fläckarna. 3. Det absolut billigaste knepet för att putsa torde vara att strö fint salt på en citronhalva. Putsa kopparen. Eftertorka med en ren tygtrasa.

bottom of page